Followers

Apa itu Dinar dan Dirham?

Tuesday, February 1, 2011

Dinar adalah koin yang ditempa dari bahan logam emas dan dirham pula ialah koin yang ditempa dari bahan logam perak. perkataan "dinar" berasal dari perkataan "denarius" iaitu koin emas matawang Romawi yang digunakan sebelum kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. lagi. perkataan "Dirham" pula berasal dari perkataan “drachma” iaitu koin matawang perak Parsi.

Read more...

Tabiat Perempuan Itu Menyerupai Setengah Daripada Tabiat Haiwan

1. Perempuan yang seperti tabiat BABI itu ialah perempuan yang tiada berbuat baik melainkan makan minum memenuhkan perutnya dan memecahkan bejana jua, dan kemana ia pergi tiada ia mencita-cita agamanya seperti sembahyang dan berpuasa dan kepada segala amal yang kebajikan tetapi adalah ia tekal melanggar segala isi rumahnya..

Read more...

13 Kesukaan Lelaki Pada Wanita

Cinta adalah fitrah manusia. Cinta juga salah satu bentuk kesempurnaan penciptaan yang Allah berikan kepada manusia. Allah menghiasi hati manusia dengan perasaan cinta pada banyak hal. Salah satunya cinta seorang lelaki kepada seorang wanita, demikian juga sebaliknya.
Rasa cinta dapat menjadi anugerah jika caranya sesuai dengan bingkai nilai-nilai ilahiyah. Namun, perasaan cinta dapat membawa manusia ke jurang kenistaan apabila digemburkan demi kesenangan semata dan dikendalikan nafsu liar.

Read more...

WANITA SEBAGAI WAKIL RAKYAT, APA HUKUMNYA?


Bahang perpecahan umat Islam datang lagi gara-gara sistem demokrasi! Sistem kufur yang berasal dari Barat ini sekali lagi meluahkan kebusukannya dalam pilihanraya kecil DUN Tenang, Johor. Seperti biasa, walaupun calon-calon yang bertanding adalah orang-orang Islam namun demi memenangi sebuah kerusi pemerintahan, segala propaganda, fitnah, penghinaan, hipokrasi, wang ringgit, janji manis dan sebagainya terus ditabur. Ini belum mengambil kira segala bentuk kerendahan akhlak, caci-maki, persengketaan, pergaduhan dan mungkin juga rusuhan yang boleh terjadi pada hari mengundi. Ratusan ribu, malah tidak mustahil jutaan ringgit dihabiskan setiap kali berlangsungnya pilihanraya, baik dari  parti-parti yang bertanding mahupun pihak kerajaan. Peruntukan kepada SPR dan PDRM setiap kali pilihan raya berlangsung bukannya sekupang dua, malah boleh mencecah jutaan ringgit.

Read more...

DIALOG - TRINITI

ANAK TUHAN DAN KETUHANAN  JESUS

Apakah dia Triniti?

Triniti  merupakan Akidah Utama di dalam Agama Kristian. Ia bermaksud Tuhan itu satu tetapi di dalam tiga keperibadian. Triniti terdiri daripada Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Holy Spirit. Ketiga-tiga Tuhan ini bersatu dan tidak pernah berpisah.

Orang-orang Kristian meyakini akidah Triniti ini berdasarkan (  Yohanes 5 :7-8) :

Read more...

WASPADA. HARI VALENTINE adalah salah satu helah dari sekian banyak HELAH KRISTIAN

Valentine Day (Hari Valentine) sudah menjadi tren perayaan cinta di negara kita, negara Malaysia.

Para remaja bersuka-ria menyambut kedatangannya dengan berbagai ekspresi yang sangat bertentangan dengan ajaran Islam dan tradisi leluhur kita.

Orang-orang dari generasi tua pun, tidak sedikit yang ikut-ikut bergabung, atau minimal membiarkan anak-anak mereka merayakannya dengan hal-hal yang berbau pergaulan bebas.

Read more...

9 Fakta "Yesus dalam Mitologi yang serupa" Kesamaan Bukti didalamnya ada kekuatan iblis yg menyesatkan

Sebuah mitologi yang serupa dengan kehidupan yesus (versi kristen) berdasarkan penelitian para sejarawan :


1. Dianggap Tuhan atau Dewa
  • -Yesus ---> Tuhan Kristen
  • -Mithra ---> Dewa Persia Kuno
  • -Osiris ---> Dewa Mesir Kuno
  • -Baachus ---> Tuhan Yunani Kuno

Read more...

DIALOG - PENEBUSAN DOSA?

 PENYALIBAN DAN KEBANGKITAN


Adakah Nabi Isa disalib ?

Orang-orang Kristian menyakini, bahawa Adam adalah penyebab kepada wujudnya dosa warisan, sebagaimana yang telah saya kupaskan di dalam bab pertama yang lalu. Mereka juga menyakini bahawa Allah yang Maha Pengasih telah mengutuskan anak-Nya yang tunggal ( Nabi Isa ) ke dunia ini, untuk menebus dosa warisan manusia. Di dalam ( Yohanes 3:16 ) menyatakan :

Read more...

DIALOG - DOSA WARISAN

Apakah dia Dosa Warisan?

Dosa warisan atau “Original Sin” adalah antara rukun iman yang utama di dalam Agama Kristian. Orang-orang Kristian percaya bahawa Nabi Adam lah  yang menyebabkan terjadinya dosa warisan ini. Ini adalah kerana baginda telah melanggar perintah Allah dengan memakan buah dari pohon larangan setelah terpedaya dengan godaan Iblis. Ini telah dinyatakan di dalam Perjanjian Lama (Kejadian 3:6):

Read more...
©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.