Followers

Tren Baru di Kalangan Wanita Terpelajar Inggris: Menjadi Mualaf

Thursday, December 16, 2010

Berita ipar Tony Blair yang mengumumkan konversi keyakinannya menjadi Muslim akhir pekan lalu membuka banyak cerita tentang para mualaf di Inggris. Harian Daily Mail menurunkan topik tak biasa di halam depan mereka: tentang tren baru keyakinan di Inggris. Hasil temuan mereka menyebut, ada tren di kalangan perempuan terpelajar di Inggris — sebagian besar adalah wanita karier — yang memilih Islam sebagai keyakinan baru mereka.
Ipar Tony Blair, Lauren Booth, 43 tahun, mengatakan dia sekarang memakai jilbab yang menutupi kepala setiap kali meninggalkan rumah. Ia juga mengaku melakukan shalat lima kali sehari dan mengunjungi masjid setempat kapanpun dia bisa.

Read more...

Membela Tanah Air Kaum Muslimin Yang Terjajah?


Segala puji kepada Allah SWT, kita selalu memuji-Nya dan memohon pertolongan-Nya dan kita berlindung kepada-Nya dari kejahatan diri kita dan keburukan amal-amal kita. Siapa yang diberi petunjuk oleh Allah SWT maka tidak ada siapapun yang bisa menyesatkannya dan barangsiapa yang disesatkan oleh Allah SWT maka tidak akan ada yang dapat memberi petunjuk kepadanya. Aku bersaksi tidak ada Tuhan yang boleh disembah dan ditaati kecuali Allah SWT saja dan Muhammad itu adalah hamba-Nya dan utusan-Nya dan shalawat salam untuk Rasulullah dan untuk segenap keluarganya dan segenap para sahabatnya.
Sungguh Allah SWT telah memilih agama ini dengan rahmat-Nya untuk menjadi rahmat bagi segenap makhluk-Nya dan Dialah yang telah mengutus Rasul-Nya SAW untuk menjadi Nabi terakhir dengan membawa agama Islam ini. Dan sesungguhnya Allah SWT telah memenangkan agama ini dengan pedang dan tombak, setelah Islam itu disampaikan dengan jelas oleh Rasullullah SAW dengan hujah dan keterangan yang tidak bisa dibantah oleh ilmu siapapun. Rasulullah SAW telah bersabda dalam hadits shahih riwayat Ahmad dan Thabrani:

Read more...

13 Dalam Zikir dan Doa Terdapat Bekalan


Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:
Wahai orang-orang yang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah sertasebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya; Dan bertasbihlah kamu kepadaNya pada waktu pagi dan petang
(Surah Al-Ahzab: Ayat 41-42)
Allah adalah matlamat kita. Dialah yang mencipta dan memberi rezeki kepada kita, maka patutkah kita lupa untuk berzikir padaNya. Adakah sesuatu yang dapat membahagiakan kita saat mengingatinya yang dapat menandingi kebahagiaan yang tidak tertanding sesuatu apapun. la adalah penghampiran kepada Allah kerana kemesraan dengannya ketenangan jiwa di sampingNya, kelapangan dada dengan NurNya, keamanan dalam pengawasanNya, penyerahan mutlaq kepadaNya serta kepasrahan kepadaNya. Tiada ada lagi ketakutan, kegelisahan, kebimbangan, kecelakaan dan tiada kegoncangan.

Read more...

Tanggungjawab Menantu kepada Mentua

Dalam memperkatakan mengenai Tanggungjawab Menantu Terhadap Ibu Bapa Mentua, hari ini ramai yang salah tanggap mengenai tanggungjawab terhadap mentua.

Salah tanggap itu membawa kepada rasa kurang hormat terhadap mentua sedangkan mereka juga wajar dihormati seperti taraf menghormati ibu bapa sendiri.

Read more...

Apa Itu Al-Quran ???

AL-QURAN adalah kalam Allah yang diturunkan melalui Nabi Muhammad, pembawa amanat yang jujur dan tanggungjawab. Al-Quran yang dibawanya mengandungi undang-undang dan petunjuk bagi umat Islam dalam mengatur tujuan hidup dan kehidupan sejagat.

Firman Allah bermaksud: “(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan salah...” (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Read more...
©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.