Followers

YOHANES 17 : 3-8 (HIDUP KEKAL) - Menangapi ??

Wednesday, January 26, 2011

Inilah hidup yang kekal itu, yaitu bahwa mereka mengenal Engkau, satu-satunya Allah yang benar, dan mengenal Yesus Kristus yang telah Engkau utus. Aku telah memper-muliakan Engkau di bumi dengan jalan menyelesaikan pekerjaan yang Engkau berikan kepada-Ku untuk melakukannya.

Read more...

MUHAMMAD DALAM KITAB KIDUNG AGUNG

Dalam bahasa Ibrani imditambahkan untuk menunjukkan rasa hormat. Dengan cara yang sama imditambahkan sesudah nama Nabi Muhammad shallallahu `alaihi wa-s salam sehingga menjadi Muhammadim


Dalam Bibel berbahasa Inggris mereka bahkan menerjemahkan nama Nabi Muhammad sebagai “altogether lovely“, tetapi dalam Perjanjian Lama berbahasa Ibrani, nama Nabi Muhammad masih ada.

Read more...

SHITATHAL MUSTAQIM - Islam dan Kristian

Bagaimanakah Ash-Shirathal Mustaqim (jalan lurus) dalam pandangan Muslim dan Kristian? Bagaimanakah pandangan Al-Qur`an dan Alkitab terhadap jalan lurus? 

JALAN LURUS DALAM ISLAM


Tunjukilah kami jalan yang lurus. (QS. Al-Fatihah: 6)


Muslim tidak pernah menganggap jalan yang lurus atau jalan lurus sebagai Tuhan. Kerana Tuhan bukanlah jalan, Tuhan adalah tujuan. Ketika seorang muslim meminta kepada ALLAH agar ditunjuki jalan yang lurus, mereka sedang meminta agar ditunjuki kepada jalan yang menyampaikan mereka kepada ALLAH. Jalan Tuhan adalah suatu jalan yang harus ditempuh bagi mereka yang ingin bertemu dengan ALLAH. Lalu apakah jalan lurus atau jalan Tuhan itu? Jalan lurus yang harus ditempuh orang-orang yang ingin bertemu dengan ALLAH adalah mengesakan ALLAH dan menyembah-Nya dengan ikhlas.

Read more...

Yesus Bukan Tuhan ( Kelahiran Yesus Kristus ) - 2


Kelahiran Yesus Kristus
"Ia akan melahirkan anak laki-laki dan engkau akan menamakan Dia Yesus, karena Dialah yang akan menyelamatkan umat-Nya dari dosa mereka." (Matius 1 : 21).
Ayat tersebut merupakan nubuat Allah buat Maryam bahwa ia akan melahirkan anak laki-laki yang bernama Yesus, sebagai penyelamat Umat yaitu Bani Israel.

Read more...
©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.