Followers

Dahului Usaha sebelum Tawakkal

Thursday, June 23, 2011

KEFAHAMAN adalah syarat utama dalam menuntut ilmu.Bila faham baru dapat ilmu dan apabila hendak beramal kalau tidak faham tidak menepati peraturan.

Ada ramai orang silap faham mengenai tawakal.Mereka yang tidak fham ini sring menyalahkan keadaan apabila gagal atau tidak berjaya dalam satu-satu usaha.

Semua orang disalahkannya sehingga Allah pun turut dipersalahkan.Masyarakat islam awal menciptakecemerlangan kerana faham ‘tawakal’ yang betul.

Tawakal maknanya menjadikan Allah sebagai wakil dan berserah kepada-Nya dalam menentukan segala ketentuan.Reda adalah hasil daripada keyakinan jitu terhadap ketentuan Allah

Read more...

Terapi Mawar

Perubatan penyembuhan kaedah kesufian (At-Tibb Ar-Rauhi As-Sufi) adalah kaedah selain Thibbun Nabawi iaitu Petua Syeikh pada zaman dahulu. Antara huraiannya termasuklah kaedah pemakanan Rasulullah, puasa, solat, doa, zikir, roh bunga ros, nama-nama Allah dan Azimat.

Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu.bunga mawar mempunyai bau harum,biasanya mawar kampung (damask rose) mempunyai bau yang paling kuat.

Read more...
©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.