Followers

Golongan yang menolak hadith - PART 2

Friday, February 18, 2011


2. Menolak hadith sahih yg dituduh bertentangan dgn aqal atau ilmu pengetahuan 

Sebahagian manusia menolak hadith sahih kerana dianggap bertentangan dgn kepastian aqal atau ketetapan ilmu pengetahuan. Ttp sesungguhnya mereka telah silap..kerana sesungguhnya aqal mereka yg sedikit belum tentu benar. 

Cacat dan kelemahan mereka ini sempat dirakamkan oleh Al-Allamah As-Syatibi: 

Read more...

Golongan yang menolak hadith - PART 1

1. Menolak hadith sahih kerana dianggap bertentangan dengan Al Quran 

Di antara mereka ada org yg menolak hadith sahih kerana mengikut pandangan mereka hadith itu bertentangan dgn alquran sedangkan apa yg bertentangan dgn alquran dianggap bathil. 

Kelompok mu’tazilah menolak hadith2 ttg syafa’at yg diberikan kepada pelaku dosa besar dgn alas an bahawa sesungguhnya hadith2 tersebut bertentangan dgn ayat2 alquran yg menafikan syafa’at. Pada hakikatnya, alquran hanya menafikan ‘syafa’at kemusyrikan’ yg didakwa oleh org musyrik bagi tuhan2 mereka; yakni suatu syafaat yg terjadi baik berdasarkan izin dari Allah mahupun tidak, sebagaimana yg diyakini oleh org musyrik. 

Read more...

7 Ayat Cinta


Sabda Rasulullah SAW:

Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1. Bismillahhirrahmannirrahim; Pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulliah; Pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

Read more...

APA SEBENARNYA AJARAN JESUS - Perihal Triniti

Disebut trinity (English) atau trinitas (Indonesia). Dalam Persidangan Nicea 325 M, gereja Trinitari (pendokong fahaman triniti) dengan sokongan pemerintah mengemukakan doktrin “homoousious” yang bererti Bapa, Anak (Jesus) dan Roh Kudus adalah “SETARA, SAMA ABADI & SAMA PENTING”. Lebih dikenali sebagai “3 dalam 1” dan “1 dalam 3”. Doktrin ini dikenali sebagai “Creed of Nicea”.

Read more...
©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.