Followers

Tuesday, April 5, 2011

motivasi islam..hakikat sebenar kehidupan

alhamdulillah,program IYA Bangalore iaitu MABIT (malam bina iman dan takwa) sangat menyentuh hati saya,,entry kali ini, saya ingin share motivasi kepada anda tentang hakikat sebenar kehidupan..

sebelum saya bawa anda lebih jauh mengenai sains kehidupan, saya nak bawa beberapa contoh:

  • rasulullah sanggup menolak tawaran orang arab Quraisy semata-mata untuk menyebarkan agama Tauhid (Allah hanya yang satu dan tiada yang lain)!!
  • Abu Bakar menyerahkan seluruh hartanya untuk islam!!
  • Umar menyerahjan separuh hartanya untuk islam!
kalau kita melihat contoh diatas, apakah yang mendorong mereka melakukan semua itu.?. kenapakah mereka sedikit pun tidak menyayangi harta mereka?adakah mereka memahami suatu hakikat yang ramai tidak tahu?

hari ini, ramai yang mempunyai salah tanggapan manusia terhadap Allah swt. contohnya Allah berada jauh di atas langit dan di planet yang jauh..sebenarnya, semua ini salah sebaliknya Allah berada sangat dekat dengan kita..jom kita ketahui dengan lebih lanjut..

Dunia impulse atau the world of electrical signals.

anda percaya tak kalau saya bagitahu anda yang "dunia sebenar" bukanlah dunia yang kita lihat dan dengar sekarang???
mesti anda rasa tak percayakan, tapi advance dalam science telah mencetuskan fenomena baru dalam memahami "DUNIA SEBENAR"

information baru: segala yang kita terima sebagai dunia luar hanyalah satu response yang dihasilkan oleh electrical signal dalam otak..
German biochemist Frederic Vester explained the viewpoint that science has reached..kenyataan dari saintis-saintis mengatakan bahawa "manusia ialah image,dan apa yang kita rasai or experienced hanyalah bersifat sementara dan deceptive, dan dunia sekarang ini hanyalah bayang-bayang"

manusia mempunya deria rasa, melihat,dan mendengar..saya akan menerangkan salah satu daripada pancaindera kita untuk kait kan dunia sekarang ialah bayang-bayang.

cahaya akan pergi ke retina dan electrical signal dihasikan..electrical signal akan dibawa oleh neuron ke vision centre which it is insulated from light..dan apa yang kita lihat dengan mata kita akan terhasil di vision centre. imej yang terbentuk di vision centre ialah dalam keadaan upside-down image tapi otak kita dapat mentafsir posisi objek yang betul..tapi pernahkah otak melihat objek yang kita lihat, bagaimana otak dapat mentafsirkan electrical signal itu ialah buku, kereta etc padahal otak tidak pernah pun melihatnya sebab otak terletak di tempurung kepala dan otak hanya menerima dan mentafsir sahaja electrical signal dari mata...dan adakah anda dapat buktikan warna merah yang saya lihat adalah sama dengan jenis warna merah yang anda lihat??

apa yang saya ingin katakan disini ialah, kita semua tidak akan sesekali dapat melihat, bau, merasa, menyentuh dan mendengar "dunia luar" yang sebenar..

sebenarnya, "dunia luar" berada didalam otak kita..percaya tak? jadi, ia adalah satu fakta fizik bahawa setiap yang kita tengok, sentuh, dengar dan kita terima sebagai "benda","matter","world" hanyalah electrical signal semata-mata yang ditafsir oleh brain.. ayat mudah ialah "dunia luar" hanya collection electrical signal. otak yang mentafsir dan memberi gelaran kepada electrical impulse tersebut.

no colour in external world but only the wavelength

manusia hanya mempunyai pengetahuan yang terhad kerana manusia tidak dapt melihat perkara yang tidak dikesan oleh deria.seperti yg dinyatakan oleh Allah swt.

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (al baqarah:255)

then, adakah kita memerlukan dunia luar untuk ditafsir oleh otak?
dan jawapan nya ialah tidak perlu..
otak juga is a part of the material object like others. so, brain just like intergred component system.

jadi, siapa yang mentafsir??

pernah dengar "what we lookong for is what is looking"?? 
dan ada satu falsafah yang mengatakan "man inside man"..ada manusia kecil di dalam manusia..

apa yang ada didalam otak??
jawapannya ialah roh

the real absolute being is Allah swt..

source of soul perception??

sumber illusi yang kita dapat lihat sekarang ialah daripada Allah swt..Allah yg memberikan semua ini tentang apa yang kita mahu..Allah Maha Adil kerana Allah membenarkan akal kita menuntut apa yang kita maha dan Allah memberikannya..contohnya, kita nak sangat makan aiskrim, then Allah memberikan kepada kita, Allah yang menciptakan illusi pergerakan tangan kita untuk memegang aiskrim dan memasukkan kedalam mulut lalu receptor di lidah mentafsir aiskrim itu sedap dan kita menikmatinya..
dan perkara sebaliknya pun sama ketika kita buat jahat!!!

cuba kita bayangkan tv signal..sbg contoh: kita nk tengok cerita Nur Kasih..then, kita buka channel TV3.tv pula akan menerima gelombang dari station TV3..selepas itu, kita dapat tgk cete Nur Kasih, TAPI pelakon Nur Kasih pula tidak dapat melihat kita..

daripada contoh diatas, Allah bersifat nyata,manakala manusia hanya illusi..mcm tv tadi, kita sama seperti pelakon Nur Kasih sebab pelakon tu bersifat illusi di dlm tv (dunia)..tp kita tak dapat lihat Allah di dunia yg illusi ini tapi Allah dpt melihat kita didunia illusi..

illusi tidak dapat melihat yang nyata,tapi yg nyata dpt melihat illusi

kita tidak dapat melihat Allah swt: 

al-an'an:103
Dia tidak dapat dicapai oleh penglihatan mata,sedang Dia dapat melihat segala penglihatan itu dan Dia lah yang Maha Halus, Mahateliti.

dari ayat diatas, diterangkan dalam Al Quran bahawa kita tidak dapat melihat Allah di dunia ini, tetapi kita dapat melihat Allah ketika kita semua di akhirat kelak..

Allah swt meliputi semuanya: 

al baqarah:115
dan milik Allah timur dan barat. kemana pun kamu menghadap disanalah wajah Allah. sunguh Allah Mahaluas, Maha mengetahui.

Fussilat: 54
ingatlah,sesungguhnya mereka dalam keraguaan tentang pertemuan dengan Tuhan mereka. ingatlah, sesungguhnya Dia Maha Meliputi segala sesuatu.

Allah sangat dekat kepada kita:

Al baqarah: 186
dan apabila hamba-hambaku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat.Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dua berdoa kepada Ku. hendaklah mereka memenuhi perintahuKU dan beriman kepadaKu, agar mereka memperolehi kebenaran.

Allah lagi dekat daripada jugular vein.

Qaf:16
Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya..

maksud disini ialah Allah lebih dekat..seperti yang saya katakan, dunia ini hanya illusi kerana ia adalah electical signal semata-mata..dalam dunia illusi, tiada istilah jarak (tiada ukuran 2 cm, 3 meter etc) kerana dunia ini illusi..bila illusi, semua jarak ialah 0 (zero)..kalo kita ukur, jugular vein hingga ke otak sepanjang 20 cm..tapi dalam dunia illusi, semua zero..means, anything ukuran, sebagai contoh 20 cm = o (zero)..tetapi Allah mengatakan Allah lebih dekat dari jugular vein..sekiranya jugular vein dah zero, bermakna Allah sangat sangat dan sangat dekat dengan kita..


mustahil menusia sebagai "shadow being" untuk tidak bergantung dengan Allah swt..

Saffat:96
padahal Allah lah yang menciptakan kamu dan apa yang kamu perbuat itu

Al Anfal:17
maka (sebenarnya) bukan kamu yang membunuh mereka,emelainkan Allah yang membunuh mereka, dan bukan engkau yang melemparkan ketika engkau melempar, tetapi Allah yang melemparkan. (Allah berbuat demikian untuk membinasakan mereka) dan untuk memberi kemenangan kepada orang-orang mukmin, dengan kemenangan yang baik. sesungguhnya, Allah Maha Mendengar, Maha Mengetahui.

ayat diatas menerangkan bahawa,setiap perbuatan kita, Allah yang menciptakannya perbuatan tersebut. oleh itu, Allah tidak akan terlepas pandang dari setiap apa yang kita kerjakan..

everything you posses is intrisically illusion

Al imran: 14
dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan,anak-anak,harta benda yang ditumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan,haiwan ternak dan sawah ladang.itulah kesenangan hidup didunia,dan di sisi Allah lah tempat kembalinya yang baik.

Nisa:126
dan milik Allah lah apa yang ada dilangit dan apa yang ada dibumi,dan pengetahuan Allah meliputi segala sesuatu.

di akhirat nanti, semua penglihatan kita akan jelas

Qaf:22
sungguh,kamu dahulu lalai tentang (peristiwa) ini, maka Kami singkapkan tutup (yang menutupi) matamu,sehingga penglihatanmu pada hari ini sangat tajam.

hakikat orang yang mengejar illusi

Nur: 39
dan orang-orang kafir,perbuatan mereka seperti fatamorgana ditanah yang datar, yang sangka aor oleh orang-orang yang dahaga,tetapi apabila didatangi tidak ada apa-apa pun. dan didapatinya (ketetapan) Allah baginya. lalu Allah memberikan kepadanya perhitungan (amal-amal) dengan sempurna, dan Allah sangat cepat perhitungan Nya.

kesimpulannya, kita perlu sedar bahawa, didunia ini hanya illusi semata-mata..alangkah indahnya jika kita dapat mengunakan illusi ini untuk kebaikan dan bukan dosa..kerana Allah itu sangat dekat setelah kita melihat hujah-hujah diatas dan Allah mengetahui apa yang kita buat..alangkah hinanya jika kita berbuat dosa dan mungkin masa itu kita beranggapan kita dapat terlepas..tapi pada hakikat sebenarnya tidak..

jom kita bina peribadi islam, jauhkan maksiat dan lakukan apa yang diperintah oleh Allah..

bermula dari sekadar impian, dari impian menjadi realiti..kita realisasikan impian kita dengan mengikut syariat Allah swt..semoga kita dapat manfaat dari artikel kali ini..sekian..

0 comments:

©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.