Followers

"Mengapa kamu bertudung hari ini ?" .

Thursday, December 2, 2010

SAYA bekerja di salah sebuah hotel bertaraf lima bintang di Pulau Langkawi yang pengurusannya beribu pejabat di luar negara.


Namun, sekarang saya sudah berhenti kerja disebabkan masalah isu pemakaian tudung.


Sebelum berhenti kerja, saya telah dipanggil ke pejabat Pengarah Sumber Manusia lalu diberi amaran dengan pertanyaan ''mengapa kamu memakai tudung hari ini (5 Januari 2009)?''


Saya sempat merakamkan perbualan yang melibatkan Pengarah Sumber Manusia (beragama Islam), Pengawal Kewangan (bukan beragama Islam) dan diri saya sendiri.


Saya berasa kecewa kerana Puan Pengarah itu adalah seorang Muslim dan sepatutnya beliau harus membela tuntutan agama.

Beliau memarahi saya kerana tidak berbincang terlebih dahulu untuk memakai tudung.

Namun, saya berkata, saya telah menghantar emel kepada Puan Pengarah Sumber Manusia (pada 26 Disember 2008) untuk meminta kebenaran memakai tudung, tetapi emel saya tidak dibalas.

Persoalannya, adakah kita perlu berbincang dan meminta kebenaran terlebih dahulu untuk memakai tudung, sedangkan kita hendak melakukan apa yang dituntut oleh agama?

Adakah kita sebagai rakyat Malaysia yang beragama Islam patut mengetepikan agama kita untuk kepentingan organisasi global itu.

Perasaan saya tertekan dan bingung memikirkan kenapa saya yang bekerja sebagai Engineering Secretary, yang tidak langsung mempunyai interaksi dengan tetamu hotel tidak dibenarkan memakai tudung.

Pada pendapat saya, sebagai seorang wanita Muslim di Malaysia sepatutnya isu tudung ini tidak lagi menjadi satu isu.

Yang menghairankan saya, ada juga kakitangan lain yang memakai tudung, tapi kenapa saya yang kena? Alasan yang diberi ialah mereka merupakan kakitangan yang sudah lama bekerja di situ.

Sebagai seorang wanita Muslim, saya terasa begitu terhina dan malu apabila disoal oleh seorang wanita rakyat Malaysia yang beragama Islam "mengapa kamu memakai tudung hari ini?"

0 comments:

©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.