Followers

Hukum Mempercayai Horoskop

Monday, November 15, 2010


Bahkan, tidak tepat sebagai seorang yang bernama muslim untuk diganggu oleh kerana ramalan. Anda tidak perlu memberikan apapun perhatian kepada perkara khurafat dan tahyul; ia anda akan membawa anda untuk praktek haram atau kepercayaan. Jadi, Anda bebaskan fikiran anda daripada di belenggu, carilah ampunan Allah, dan membuat banyak dhikr dan du `aa. ‘Allah Maha Kuasa untuk membantu Anda untuk tetap sabar di sebelah kanan jalan.

Menanggapi pertanyaan anda, Dr Sano Koutoub Moustapha, timbalan ketua International Fiqh Academy dan profesor fiqh dan prinsip-prinsip dari Universiti Islam Internasional, Malaysia, berkata;
Terima kasih atas pertanyaan Anda. Awalnya, adalah dilarang dalam Islam percaya horoscopes. Ia juga dilarang menghubungkan apa pun yang terjadi dengan ramalan yang di sebut. entu saja hal perkawinan atau hal lain dalam hidup Anda tidak tergantung dengan cara apapun pada ramalan; semuanya sudah sesuai dengan Tuhan yang Maha Kuasa.
Oleh karena itu, Anda harus memperkuatkan kepercayaan kepada qadar (takdir) dan melakukan apa yang baik dan menghindari apa yang buruk. Horoskop Anda tidak mempunyai kuasa untuk menentukan masa depan Anda, apakah itu baik atau buruk bagi Anda. Hanya Yang Maha Kuasa tahu apa yang akan terjadi kepada Anda di masa mendatang.
Selalu ingat berkata Nabi saw. kepada Ibnu Abbas: Jagalah Allah, Allah akan melindungi kamu, Jagalah Allah dan Anda akan menemukan Dia selalu ada untuk Anda. When you seek assistance seek it from Him; you must know that nothing will happen to you except what fate has decreed. Bila Anda mencari bantuan, carilah daripaNya. Anda harus tahu bahwa apa yang akan terjadi kepada Anda adalah apa yang telah di tentukan Allah kepada anda. Jika semua umat manusia berkumpul untuk memberikan manfaat atau kepentingan yang tidak yg diperuntukkan bagi Anda, Anda tidak akan mendapatkan. Jika mereka berkumpul untuk mencabut kamu dari sesuatu yang baik yg diperuntukkan bagi Anda, Anda juga tidak akan mendapatkannya melainkan dengan izin Allah.
Dengan demikian, Anda harus yakin bahwa semuanya telah dan tidak ada seorangpun yang tahu apa yg ditakdirkan untuk dia. Kerana itu, jangan buang waktu anda dalam mencari apa yang horoskop memberitahu Anda; sebaliknya, Anda harus menyerahkan diri sendiri kepada ilahi.

0 comments:

©2009 .:: Makalah Ilmu ::.. Hakcipta Ada Yang Terpelihara.
Diterbitkan Oleh : Amirul Amin. | Pengurusan Oleh : Malaysia Terjah. | Pautan Luaran Oleh : Afiqah Network Link.
PENAFIAN : Ini adalah laman Web ATAU Blog sokongan untuk tujuan PROMOSI ATAU SUMBANGAN sahaja.
Tiada kaitan dengan : Laman Web ATAU Blog Syarikat ATAU Agensi ATAU Individu ATAU Organisasi yang disertai.
Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan
bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada
Malaysia Terjah.